Mi az SCC

Refinery

Az SCC-t (Vállalkozók Biztonsági Tanúsítványát) olyan jelentős, biztonságot és egészséget veszélyeztető tevékenységet végző szervezetek szerezhetik meg, akik pl. a gáz- és olajiparban, vegyi gyárakban stb. végzik munkájukat, illetve nyújtanak szolgáltatásokat. Az 1994-ben Hollandiában kialakított, majd 1995-ben Németországban is bevezetett szabályozás időközben – Belgium, Ausztria, Svájc csatlakozásával – európai „SCC Platformmá” bővült, aminek fő feladata a rendszerek összehasonlíthatóságának és a kölcsönös elismerésének egyértelműsítése. A tanúsítvány igazolja, hogy az adott vállalkozások munkájuk során megfeleltek a rendszer munkabiztonsági, munkaegészségügyi és környezetvédelmi követelményeinek.

Főbb jellemzői:
Képzés és vizsga az operatív tevékenységet végző vezetők és dolgozók részére – a sikeres vizsga után a résztvevők 10 évig érvényes tanúsítványt kapnak. Az oktatás eredményességét igazoló tanúsítvány szükséges, hogy a vállalkozás megkezdhesse az SCC cégtanúsítást.
Az SCC tanúsítás során a gyakorlati alkalmazás vizsgálata az üzemekben, műhelyekben, építési helyszíneken történik.
Az SCC alkalmazása csökkenti a baleseti események előfordulását.
Az SCC-rendszerben a baleseti- kvázi baleseti- események és a veszélyes helyzetek értékelése egy nemzetközileg kialakított és elismert módszerrel történik.
A tanúsítást nagy munkavédelmi tapasztalattal rendelkező SCC-auditorok végzik.
Az SCC minőség- és környezetirányítási rendszerekkel integráltan tanúsítható.
Az SCC tanúsítvánnyal rendelkező szervezetek előnye:
Az SCC alkalmazásával a szervezetek megbízhatóan, a megrendelő igényei szerint tudják teljesíteni feladatukat. Az SCC az adott iparágban termelő, és szolgáltató szervezetek számára egyaránt megfelelő. Az SCC tanúsítvány egész Európában elismerik és elfogadják. Az adott szervezet számára gazdaságos megoldást eredményezhet – üzemzavarok, vészhelyzetek, balesetekkel kapcsolatos bírságok, kártalanítások elkerülése, munkaidő kiesés minimalizálása, táppénz, jogi és egyéb költségek csökkentése, a stabilabb folyamatos termelés biztosítása révén. A munkatársak biztonsági tudatosságának emelése. Hazai vagy nemzetközi akkreditációkon alapuló tanúsítványok, az Önök igényéhez igazodva.

Tanúsítványok:
SCC*
SCC**
SCCP (Petrolkémia)
SCP (Munkaerő kölcsönzők részére)

Rész- vagy teljes tanúsítás:
A teljes tanúsítás azt jelenti, hogy az adott cég teljes állományi létszámának 90%-a rendelkezik SCC személyi tanúsítvánnyal.
Részleges cégtanúsításról akkor beszélünk, ha a személyi tanúsítvánnyal rendelkező dolgozók száma nem éri el a teljes létszám 90%-át.
A részleges tanúsítás a tevékenységi körre, érvényességi terület nem jelent semmilyen hátrányt!
A szervezeti hierarchia kialakításánál és a szervezeti ábrán való ábrázolásnál kell külön divízióba tenni a személyi tanúsítással
rendelkező munkavállalókat. Természetesen előfordulhat például, hogy adott pozíciót betöltő dolgozók közül van aki rendelkezik tanúsítással
és van aki nem. Ezt a szervezeti ábrán értelem szerűen külön csoportban feltűntetve kell megjeleníteni.

SCC*

Korlátozott tanúsítvány 35 főnél kisebb létszámú szervezetek számára, csekély kockázattal járó tevékenységek végzésére (pl.: festés, csőszigetelés, stb.).

SCC**

35 főnél nagyobb létszámot fog-lalkoztató szervezetek számára és/vagy nagyobb kockázattal járó, komplex generálkivitelezési tevékenységek végzésére.

SCCP

Petrolkémiái iparban dolgozó, legmagasabb kockázati fokozatba tartozó tevékenységek végzésére, céglétszámtól függetlenül.

Vissza a főoldalra